Ma kel életre a Galileo, az EU műholdas navigációs rendszere

A Galileo, Európa műholdas navigációs rendszere, 2016. december 15-én elindítja kezdeti szolgáltatásait a közigazgatási szervek, vállalkozások és a lakosság számára. Cikkünkben megtalálod a választ arra is, hogy a te készülékeden működik-e vagy nem.

Galileo, az EU műholdas navigációs rendszere

A Galileo nyilvános szolgáltatása ingyenes piaci helymeghatározási, navigációs és időmeghatározási szolgáltatást fog nyújtani, amit az okostelefonokba vagy az autók navigációs rendszerébe épített, a Galileo jeleit használó lapkakészletek (chipsets) révén lehet majd igénybe venni. 2016 őszén piacra kerültek ilyen okostelefonok, és azok e jelek révén immár jobb helymeghatározást nyújthatnak: pontossága egy méteres, míg a titkosított katonai szolgáltatásé egy centiméteres. 2018-ra a Galileót minden Európában forgalomba hozott új járműmodellbe beépítik, és az több eszköz számára tökéletesített navigációs szolgáltatást fog nyújtani, valamint lehetővé fogja tenni az e-segélyhívó rendszer használatát.

Csütörtöktől kezdve a navigációs eszközöket használók különösen a nagyvárosokban élvezhetik majd a Galileo által biztosított pontosabb helymeghatározás előnyeit, ahol a magas épületek most gyakran blokkolják a műholdas jeleket. Ezen túl nagypontosságú órái révén a Galileo lehetővé teszi a banki és pénzügyi tranzakciók, a telekommunikáció és az intelligens energiahálózatok megbízhatóbb időszinkronizálását.

A Galileo olyan közigazgatási szerveket is támogatni fog, mint a polgári védelmi szolgálatok, humanitárius segélyszolgálatok, vámhivatalok és a rendőrség. Különösen ellenálló és teljesen titkosított szolgáltatást kínál majd a kormányzati felhasználóknak nemzeti veszély- vagy válsághelyzetekben, például terrortámadások esetén, a szolgáltatások folyamatosságának biztosítása érdekében. A kutatás-mentés szolgáltatás segítségével (Search and Rescue Service –SAR), a Galileóval kompatibilis jeladóval segélyjelet adó személyt hamarabb megtalálhatják és kimenthetik, mivel a felderítési idő 10 percre csökken. A szolgáltatás későbbi továbbfejlesztésével a segélyjel leadója is értesítést kap majd arról, hogy meghatározták a hollétét, és útban van a segítség.

A rendszer 18 műholdja és földi infrastruktúrája már működésre készek. Jelei rendkívül pontosak lesznek, de még nem folyamatosan elérhetők, ezért a kezdeti szakaszban az első Galileo-jelek más olyan műholdas navigációs rendszerekkel együttesen használhatók, mint a GPS (azzal teljes átjárhatóságban együttműködik, viszont pontosabb és megbízhatóbb lesz). Az elkövetkező években új műholdak kerülnek majd pályára a Galileo konstellációjának bővítéseként, ami fokozatosan javítani fogja a műholdak világszintű elérhetőségét. Várhatóan 2020-ra válik 30 műholddal teljessé a konstelláció, akkorra fogja elérni a Galileo a teljes működési kapacitását.

galileo-gps-glonass
A Galileo-programot az 1990-es évek közepén indította el az Európai Unió és az Európai Űrügynökség azzal a céllal, hogy függetlenítse Európát az amerikai GPS műholdas navigációs rendszertől, amelynek szabadon elérhető szolgáltatásait az üzemeltető nemzetközi konfliktus esetén blokkolhatja. Szolgáltatásait az Európai GNSS Ügynökség (GSA) irányítja, míg a rendszer telepítését és az operatív feladatok műszaki támogatását az Európai Űrügynökség végzi.

A GPSTest nevű alkalmazással, ami már ismeri GNSS, azaz a Galileo jeleit, ellenőrizheted,hogy a készüléked milyen műholdak jeleit látja. Segít tesztelni és megérteni, hogy  saját GPS/GNSS eszközödön működik-e vagy nem. Az alkalmazást innen tudod a Google Play-bőltelepíteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .