Android rootolás

Android rootolás
Mi is ez a rootolás? Alapesetben a telefonunk Android operációs rendszerén korlátozott felhasználók vagyunk! A rootolás nem más, minthogy rendszergazda jogokkal rendelkező felhasználót csinálunk magunkból.

Mikor kell a rootolás?
Nagyon fontos az, hogy nem kell feltétlenül rootolni a telefonunkat. Egy átlagos felhasználó tökéletesen megvan root jog nélkül. Ha mindenképpen rootolni szeretnéd a telefont, tudnod kell azt, hogy nem mindig lehet egy kattintással elintézni a rootolást és az unrootolást. Emiatt inkább kérdezz előtte, hogy vissza lehet-e csinálni egyszerűen.

Elveszik-e a garancia a rootolással?
Nem! A garancia a hardverre vonatkozik, nem pedig az oprendszerre. Az Android ráadásul nyílt forráskódú oprendszer, tehát mindenki – kellő képzettséggel – a saját igényei és kedve szerint módosíthatja. Persze általában ez nem igaz a szolgáltató függő telefonokra!

Mi a custom firmware?
Custom FW-nek nevezzük, amit nem a gyártó írt, hanem valaki más. Itt a valaki más a lényeges pont. Mivel – ahogy azt az előbb már említettük – az Android nyílt forráskódú, ezért akinek kedve van, írhat custom firmware-t. Sokan élnek is vele és az XDA műhelyben pl. egészen jókat készítenek. Ezek nagyrészt megbízhatóak és mivel igen komolyan tesztel a közösség, azt mondanám, hogy 99%-ban nincs ártó szándék egyetlen custom FW-ben sem. Szóval ha mégis felteszel egyet, azt a saját felelősségedre teszed. Akit érdekel a téma, annak az XDA fórum jó kiindulási alap.

Mit tudok megcsinálni root joggal?

  • módosíthatjuk a rendszerfájlokat
  • gyári programok lecserélése/törlése (naptár, ébresztőóra, stb…)
  • a teljes rendszer biztonsági mentése (programokkal, beállításokkal együtt)
  • boot képernyő lecserélése
  • témák telepítése
  • bizonyos programok root jogosultságot igényelnek a futáshoz (néhány feladatkezelő, automatikusan induló programok letiltása)
  • processzor órajelének módosítása

Természetesen vannak hátulütői is. Ha frissítés, vagy új firmware érkezik a készülékre, akkor ezeket nem telepíthetjük fel (nincs semmi technikai akadálya, de elvesztjük a root hozzáférést). Sajnos az sem biztos, hogy mindent jól csinálunk, és ha hibázunk, akkor alaposan meg fogunk szenvedni az eredeti állapot visszaállításával.
Másik dolog ami problémás, hogy a rootolás minden készüléknél (és minden firmware-nél) más és más, nincs rá általános recept.

forrás: http://netpedia.hu/android-rootolas