Látássérülteken segít az új alkalmazás

Hatékony dekódolás másodpercek alatt

Az applikáció a Mate 20 Pro kamerarendszerét és a mesterséges intelligenciát hívja segítségül:  az arcfelismerő algoritmusok azonosítják azegyes mimikai elemeket és kielemzik a szemek, az orr, a szemöldök és a száj,valamint azok egymáshoz viszonyított helyzetét, melyek alapján másodpercekenbelül elkülönítik a hét alapérzelemre jellemző gesztusokat. A készülék eztkövetően a hét alapérzelemhez (boldogság, szomorúság, félelem, undor,meglepődés, düh, megvetés) különböző hangulatú dallamokat társít, amelyet valósidőben, offline módban továbbít a felhasználók fülhallgatójára.

Az applikáció segítségével az érzelmek olyan apró részletei is megfigyelhetők, amelyeket a vak és gyengénlátó emberek nem lennének képesek pusztán a partner hangsúlyozásából, hanglejtéséből kikövetkeztetni. A felhasználók a fülükben lévő vezeték nélküli fülhallgatón keresztül jellegzetes zenei motívumokat hallhatnak, amelyekből egyszerűen megállapíthatják, beszélgetőpartnerük éppen szívből mosolyog-e rájuk, vagy zavarban van-e az adott szituációban, estleg szomorúság tükröződik-e az arcán.

Valós igények, effektív megoldások

A Huawei a Facing Emotions applikáció fejlesztésekor több látássérültekkel foglalkozó szervezettel is szoros együttműködésben dolgozott, hogy a lehető legjobb megoldást kínálja az érintett csoportok számára, és olyan segítséget nyújtson, amely ténylegesen hasznosíthatóvá teszi az alkalmazást a mindennapokban. A vak és gyengénlátó közösség képviselői a fejlesztés teljes ideje alatt részt vettek a tesztfolyamatokban, így a Huawei fejlesztői csapatával közösen alkották meg az alkalmazás funkcióit, színvilágát és az érzelmekre utaló hangokat.

“A hangok természetüknél fogva képesek érzelmet kifejezni. Nagyon fontos szempont volt, hogy a konvertált dallamok rövidek, tömörek és egyszerűek legyenek. A keletkezett zenei motívumokat vak és gyengénlátó emberek csoportja tesztelte és értékelte aszerint, hogy azok mennyire egyszerűen felismerhetők és emlékezetesek a felhasználó, valamint környezete számára” – mondta Tomasz Bilecki a Facing Emotions zeneszerzője, aki maga is látássérült.

Dizájn és funkcionalitás

Az alkalmazásfejlesztési folyamat során arra is fény derült, hogy alátássérült emberek olyan megoldásokat preferálnak, amelyekhez nincs szükség akezükre, hiszen azokat a botok és egyéb kisegítő eszközök használata igényli. Ezérta kampány részeként a díjnyertes tervező, Janek Kochanski speciális 3D-snyomtatott, nyakbaakasztható telefontokot fejlesztett a Mate 20 Pro számára, amelymegkönnyíti az alkalmazás és az okoskészülék használatát.A nemzetközi projektkeretében jövő januárban Magyarországon eddig példátlan együttműködés veszikezdetét: a Huawei Technologies Hungary kezdeményezésére, vak és gyengénlátószervezetek, illetve látássérültek segítése iránt elkötelezetthírességek bevonásával hívják fel a figyelmet az érzékenyítés fontosságára. AFacing Emotions applikáció kizárólag Huawei Mate 20 Pro okoskészülékekenelérhető, és december 17-től ingyenesen letölthető a Google Play Storeinternetes áruházból. Addig is itt egy vidó az aplikációról.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..