Az Android O(reo) lesz a legújabb verzió

A Google rögtön a 7.1.2-es számú béta frissítés után egy újabb meglepetéssel kedveskedett az androidosoknak, ugyanis bemutatták a robotos szoftver legújabb béta verzióját, melyet jelenleg csak Android O néven emlegetünk.

Android-O-logo

A cég szokásához híven idén sem árult el minden információt az új rendszerről, ezt majd csak a Google I/O-n teszik meg. De most nézzük meg az eddig megemlített újdonságokat:

Az egyik legnagyobb változás a háttérfolyamatok korlátozása, mellyel a jelenleginél akár sokkal tovább kitolhatjuk eszközeink üzemidejét. A korlátozások főleg a helymeghatározás gyakoriságára, illetve a háttérfolyamatokra irányulnak.

Vannak azonban más, rögtön szembe tűnő változások is. Itt van például a teljesen megújult értesítési „hírfolyam” (mert lassan már tényleg így lehet nevezni), melyen most már alkalmazások szerint egybegyűjtve jelennek meg az értesítések kis kártyákon. Mi pedig kényünk-kedvünk szerint adhatjuk majd meg, hogy egy bizonyos apptól milyen értesítéseket szeretnénk fogadni, továbbá beállíthatjuk azok prioritását is.

Ikon maszk formátumokA gyártók innentől kezdve azt is megszabhatják majd, hogy például kör vagy négyzet formájú kerettel szeretnék-e körbevenni az alkalmazások ikonjait. Egyébként ezek a keretek nem csak az ikonoknál, hanem például a beállításokban is meg fognak majd jelenni.

Nagy örömre adhat továbbá okot a vájt fülűek számára, hogy az új rendszer támogatni fogja a magas felbontású hangátvitelt Bluetooth-on keresztül is.

Lesznek még további újítások is, de azoknak inkább csak az Androidos tévéken vesszük majd hasznát de nézzük meg egy videóban is az újításokat.

Összefoglalva

  • A rendszer optimalizálja az energiafelhasználást, amivel tovább bírja majd a mobil akkumulátora. Az Android O automatikusan korlátozza a háttér aktivitásokat.
  • Az értesítőket csatornázni lehet, így átláthatóbbak lesznek. Arra is képes lesz például, hogy egy helyre gyűjtse egy adott felhasználótól érkező értesítéseket.
  • Lesz kép a képben funkció, vagyis nézhetünk egy videót is, miközben egy másik alkalmazást használunk.
  • Az ikonok formáját, dizájnját a használt témától függően lehet majd változtatni, nem lesz tehát kőbe vésve, milyen egy-egy app ikonja. Ráadásul klikkelésre rövid animációt is láthatunk, ha úgy állítjuk be a rendszert.
  • Új Audio API-val jobb hangzást ígérnek vezeték nélküli zenehallgatásnál. Állítólag így nem lesz többé olyan, hogy elcsúszik a hang és a videó.
  • A telefonok kijelzői egyre jobbak és egyre több színt képesek megjeleníteni – az Android O ehhez igazodva több színt támokat majd az úgynevezett wide-color gamut (WCG, széles színtartomány) technológia segítségével.
  • Végül pedig javítanak a billentyűzeten is, könnyebbé téve a navigációt például a Chromebookokon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .